Природознавство. Підручник для осіб з особливими освітніми потребами (F70). 8 клас. Косенко

§ 41. Бобер. Особливості та спосіб існування

На попередньому уроці ви ознайомилися з такими гризунами як хом’як і білка та їхніми способами існування. Пригадайте, де живуть хом’яки (білки). Яке забарвлення шерсті в хом’яків (білок)? Якого кольору шерсть білки взимку? Як готуються до зими хом’яки (білки)? Де зберігають припаси на зиму хом’яки (білки)? Чому хом’яків (білок) називають гризунами? Чим годує самка хом’яка (білки) своїх дитинчат?

Сьогодні на уроці ви ознайомитеся з бобром та дізнаєтеся про його спосіб життя.

Бобер — це ссавець, великий гризун. Він мешкає біля водойм. Довжина його тіла становить близько 1 метра. Вага дорослої особини — 25-30 кілограмів. Шерсть густе, темно-коричневого кольору. У бобра короткі лапки з довгими кігтями. Між пальцями є плавальні перетинки. Вони дозволяють швидко плавати під водою. Хвіст у тварини шкірястий, не вкритий шерстю. Він сплющений зверху й знизу, нагадує весло. Довжина хвоста — до 30 сантиметрів, ширина — до 12 сантиметрів.

У бобра великі передні зуби-різці. Вони постійно ростуть. Тому тварина змушена їх постійно сточувати. Бобри не просто гризуть гілки й дерева. Вони будують з них греблі, утворюючи болота й заплави. Такі місця є найкращими умовами для життя бобрів. Бобри більш активні вночі.

Бобри чудово плавають і пірнають. Під водою ці гризуни можуть залишатися до 10-15 хвилин, пропливаючи великі відстані. На суші бобри досить незграбні.

Улітку ці гризуни харчуються різноманітними рослинами, водоростями, листям і молодими пагонами дерев і кущів, жолудями, горіхами, насінням. Узимку їдять гілки та кору дерев. Запаси на зиму заготовляють з осені. Неподалік своїх жител на дно водойм складають потрібну кількість гілля.

Бобер

Бобер звалює дерево

Бобри будують 2 типи жител. На високих берегах вони виривають нори й роблять вхід на глибині 1-2 метри під водою. А якщо біля водойми немає високих берегів, бобри будують в центрі водойми хатку з гілок і землі. Ці хатки міцні й великі. Вхід до хатки розміщується під водою.

  • Як ви гадаєте, чому вхід у хатку бобри облаштовують під водою?

Бобри створюють пару й разом живуть все життя. Улітку самка народжує 2-4 дитинчат. З перших днів життя малюки відмінно бачать та орієнтуються в просторі. Їхнє тіло вкрите шерстю. Протягом кількох місяців самка годує малюків грудним молоком. Поступово дитинчата починають уживати рослинну їжу. Але самка ще тривалий час їх підгодовує молоком. Самка народжує дитинчат один раз на рік.

Хатка бобра

Бобер їсть моркву

Бобри живуть сім’ями. До складу такої родини входять самець із самкою та дитинчата двох виводків (старші й менші). Старші діти покидають родину у віці двох років. Вони починають жити самостійно та створюють свої сім’ї.

Отже, бобри — це великі гризуни. Мешкають біля водойм. Живуть у норах або будують хатки посеред водойми. Утворюють пари на все життя. Бобри живуть сім’ями.

Запам’ятайте!

Гризуни — теплокровні тварини-ссавці. Вони мають дві пари великих зубів-різців, які постійно ростуть.

Бобер — ссавець, великий гризун.

Запитання

  • 1. Де живуть бобри?
  • 2. Який зовнішній вигляд у бобрів?
  • 3. *Що свідчить про гарні плавальні здібності бобра?
  • 4. Чим харчуються бобри влітку?
  • 5. Що їдять бобри взимку?
  • 6. Де бобри зберігають припаси на зиму?
  • 7. *Які житла будують бобри?
  • 8. Якими народжуються дитинчата бобрів?
  • 9. Чим годує самка бобра своїх дитинчат?
  • 10. Хто входить до складу сім’ї бобрів?

Завдання

  • 1. Складіть вірш за допомогою цифрових підказок. Запишіть його в зошит.

Цікаво знати...

Гребля, збудована бобрами

У давні часи люди вважали бобрів рибами. Адже ці тварини живуть переважно під водою. У бобрів прозорі повіки. Завдяки цьому вони можуть плавати під водою з закритими очима й чудово орієнтуватися в просторі.

Бобри є великими трудівниками. Вони постійно будують свої греблі та хатинки, заготовляють корми на зиму тощо. Бобри звалюють дерево, підгризаючи його знизу з усіх боків. Наприклад, дерево діаметром у 7 сантиметрів бобер звалить за п’ять-десять хвилин. На товсте дерево діаметром до 50 сантиметрів і більше знадобиться ціла ніч. Звалене дерево бобри ретельно обробляють. Відокремлюють гілки, перегризають на кілька частин стовбур і все це сплавляють до своєї хатини або до греблі.

На дрібних річках і струмках бобри споруджують греблі. Таким чином піднімають рівень води для захисту своїх хатинок. Інакше їхнє житло опиниться на суші. Тоді до нього зможуть дістатися хижаки. Природніми ворогами бобрів є вовки, ведмеді та лисиці. Але найбільшу шкоду приносить людина. Бобрів винищують заради їхнього цінного хутра та м’яса.