ГДЗ до підручника «Математика» О.С. Істера. 5 клас

11. 1) Цифра 0

*0 — 9 штук двоцифрових чисел такого виду

100 — 2 нулі

200 — 2 нулі

1*0 — 9 штук

2*0 — 8 штук

10* — 9 штук

20* — 9 штук

Всього 9 + 2 + 2 + 9 + 8 + 9 + 9 = 48 (штук);

2) цифра 1

11 — 2 штуки одиниць;

1* — 9 штук

*1 — 8 штук

111 — 3 штуки одиниць;

11* — 9 штук • 2 = 18 штук одиниць

*11 — 2 шт. • 2 = 4 штук одиниць

1*1 — 9 шт. • 2 = 18 штук одиниць

1** — 9 • 9 = 81 шт.

21* — 9 шт.

2*1 — 9 шт.

Всього: 2 + 9 + 8 + 3 + 18 + 4 + 18 + 81 + 9 + 9 = 10 + 27 + 25 + 99 = 62 + 99 = 161;

3) цифра 2

22 — 2 штуки двійок;

2* — 9 штук

*2 — 8 штук

222 — 3 штуки двійок;

22* — 9 шт. • 2 = 18 шт.

122 — 2 шт.

2*2 — 7 шт. • 2 = 14 шт.

280 — 1 шт.

2** — 7 • 9 = 63 шт.

1*2 — 9 шт.

Всього: 2 + 9 + 8 + 3 + 18 + 2 + 14 + 1 + 63 + 9 + 9 = 42 + 96 = 138;

4) цифра 3

3 — 1 шт.

33 — 2 шт. трійок;

3* — 9 шт.

*3 — 8 шт.

133 — 2 шт.

233 — 2 шт.

13* — 9 шт.

23* — 9 шт.

1*3 — 9 шт.

2*3 — 7 шт.

Всього: 1 + 2 + 9 + 8 + 2 + 2 + 9 + 9 + 9 + 7 = 56 + 2 = 58;

5) цифри 4, 5, 6, 7 — 58 штук

6) цифра 8

8 — 1 шт.

88 — 2 шт. вісімок

8* — 9 шт.

*8 — 8 шт.

188 — 2 шт.

18* — 9 шт.

280 — 1 шт.

1*8 — 9 шт.

2*8 — 7 шт.

Всього: 1 + 2 + 9 + 8 + 2 + 9 + 1 + 9 + 7 = 32 + 16 = 48;

7) цифра 9

9 — 1 шт.

99 — 2 шт. дев’яток

9* — 9 шт.

*9 — 8 шт.

199 — 2 шт.

19* — 9 шт.

2*9 — 8 шт.

Всього: 1 + 2 + 9 + 8 + 2 + 9 + 9 + 8 = 48.

13. 1) Карпенко не Сергій, не Олексій і не Анатолій. Отже, Карпенко — Тарас;

2) Іваненко не Олексій, не Анатолій і не Тарас. Отже, Іваненко — Сергій;

3) Петренко не Анатолій, не Тарас, не Сергій. Отже, Петренко — Олексій;

4) Марченко — Анатолій.

14. 1) 18,75 • 2 = 37,5 (кг);

2) 37,5 - 36 = 1,5 (кг).

15. Чотирикутників: 6. Трикутників: 12.

16. Числа, які позначають високосні роки націло діляться на 4, а числа, які позначають невисокосні роки націло на 4 не діляться.

1) Оскільки 2018 не ділиться націло на 4, то лютий в 2018 році матиме 28 днів;

2) оскільки 2036 ділиться націло на 4, то лютий в 2036 році матиме 29 днів;

3) оскільки 2047 не ділиться націло на 4, то лютий в 2047 році матиме 28 днів;

4) оскільки 2896 ділиться націло на 4, то лютий в 2896 році матиме 29 днів.

17. 1) 8;

2) 24;

3) 24;

4) 8.

18. Зможуть:

1) Два юнаки на мотоциклі долають відстань 50 км за 50 : 50 = 1 (год);

2) один із юнаків решту шляху (10 км) долає пішки за 10 : 5 = 2 (год), а другий юнак на мотоциклі повертається назад і через деякий час зустрічає третього юнака, який вийшов одночасно з мотоциклістами в інше місто;

19. Нехай х — дане число, тоді

1) 10 % від х = 0,1х;

2) х + 0,1х = 1,1х;

3) 10 % від 1,1х = 0,1 • 1,1х = 0,11х;

4) 1,1х - 0,11х = 1980;

0,99х = 1980;

х = 1980 : 0;99;

х = 198000 : 99;

х = 2000.

Відповідь: 2000.

20. 1) через 10 років; 47 - 25 = 22;

2) через 12 років; (27 + 24) - 49 = 51 - 49 = 2 (роки).

Через 12 років вік батька буде на 2 роки менший від суми років сина та доньки.