Всесвітня історія. Історія України. 6 клас. Мороз

Цей підручник можна завантажити у PDF форматі на сайті тут.

§ 50. Виникнення християнства

1. Які релігійні вірування поширились у Римській імперії в І ст.?

У період Імперії становище простих римлян погіршилося, вони вже не могли впливати на державні справи і поступово втрачали віру у свої сили та надію на допомогу від давніх язичницьких богів. Це був час, коли люди проявляли інтерес до всього незвичного, чудесного, фантастичного. Римляни почали захоплюватися східними релігіями. Поширювалися пророцтва про прихід Спасителя, доброго та справедливого, здатного захистити знедолених і покарати винних.

• Пригадайте!

Що таке релігія? Які релігії стародавніх народів ви знаєте?

В останнє століття до нашої ери в Палестині1 було багато мандрівних проповідників та пророків, які провіщали пришестя на Землю Божого посланця - Месії. Пришестя Месії мусило ознаменуватися перемогою добра та справедливості. Саме в таких умовах у Палестині виникла віра в Ісуса Христа. Згодом вона поширилася серед простого люду в Римській імперії. Про народження та земне життя Ісуса Христа розповідають Євангелії (грецькою мовою - «блага звістка»). Вони були написані учнями Христа й супутниками його учнів наприкінці І - у II ст. Найвідоміші з них - чотири. З часом Євангелії та інші християнські твори увійшли до Нового Заповіту - другої частини Біблії.

1 Палестина в той час була провінцією Римської імперії.

2. Хто такий Ісус Христос?

У Євангелії розповідається, що приблизно дві тисячі років тому Бог послав на Землю Свого Сина - Ісуса Христа, аби показати людям кращий шлях у житті. Народився Ісус Христос у Палестині, в місті Вифлеємі. Його матір звали Марією. Дитинство Ісуса проходило в місті Назареті. Коли Йому було приблизно тридцять років, у Палестині почав проповідувати великий пророк Іоанн. Він закликав людей покаятися в гріхах та хреститися (омиватися) водою. Ісус прийшов до Іоанна і попросив, щоб той похрестив Його. Після хрещення, як сказано в Новому Заповіті, на Ісуса зійшов Дух Святий у вигляді голуба. Відтоді Ісус почав творити чудеса і проповідувати людям Своє вчення.

Ісус учив людей, як треба жити праведним життям, щоб досягти Царства Божого. Він проповідував любов до ближнього, милосердя, всепрощення, рівність усіх перед Богом. Не кради, не вбивай, не бреши, не заздри - ось Його головні заповіді. Ісус закликав не мститися ворогам, а прощати їх та робити добро. Його вчення здобувало дедалі більше прихильників. Це не подобалося іудейським священикам та книжникам. Тому вони вирішили розправитися з Ісусом.

У мандрах Ісуса супроводжувало 12 учнів - апостолів, тобто посланців. У Єрусалимі одного з них - Іуду - підкупили за 30 срібних монет, і він зрадив свого Вчителя. Ісуса звинуватили в заколоті проти римського імператора та засудили до страти. Його розіп’яли на хресті на схилі гори Голгофа, що поблизу Єрусалима. Через три дні Ісус Христос воскрес - це сталося в день єврейського свята Пасхи. Через сорок днів Ісус вознісся на небо, пообіцявши повернутися для Божого суду, і дав своїм учням заповіт: проповідувати Євангеліє усім народам.

Апостоли - у Новому Заповіті так названо дванадцять найближчих послідовників та учнів Ісуса Христа.

«Поклоніння пастухів» (з празничного ряду іконостасу, II пол. XVII ст., Львівська обл.)

Нагірна Проповідь Христа (Карл Гайнріх Блох)

Розп’яття на хресті (репродукція гравюри Гюстава Доре)

• Поміркуйте!

Які події зображені на цих картинах? Що вам відомо про ці події з інших джерел?

У Євангеліях висловлюється переконання, що Ісус Христос - Син Божий, який прийшов у світ, щоб страждати і померти за спокуту гріхів людей.

Євангеліє (з грецької - добра звістка, добра новина) - ранньохристиянські твори, що оповідають про земне життя, вчення, смерть і воскресіння Ісуса Христа. Християнською церквою оголошено священними і включено до Нового Заповіту чотири Євангелія, написаних апостолами Матвієм, Марком, Лукою та Іоанном.

3. Що відомо про перші християнські спільноти?

Ті, хто вірили в Христа, тобто християни, об’єднувалися в общини. Як розповідає Новий Заповіт, на п’ятдесятий день після воскресіння Христа, у єврейське свято П’ятдесятниці, коли учні Ісуса зібрались у світлиці на молитву, на них зійшов Дух Святий - як і передбачав Ісус, який обіцяв своїм учням хрещення Духом. Того дня хрестилися близько трьох тисяч людей, а послідовники Христа стали єдиною общиною, або Церквою. Слово «церква» означало зібрання віруючих, пізніше так стали також називати приміщення, у яких відбувалося богослужіння.

• Обговоріть у класі!

Що таке Церква? Як зародилася християнська Церква?

Члени общин вважалися братами, мали рівні права і допомагали один одному. Вони збиралися разом для проповіді та молитви, влаштовували спільні трапези. У перших християнських общин було спільне майно.

Апостоли проповідували християнство в далеких краях. Вони переходили з міста в місто, із країни в країну, розсилаючи свої послання. Християнство поступово поширювалося по всій Римській імперії. Першу християнську общину в Римі заснував апостол Петро. Тому єпископи, папи римські вважаються наступниками апостола Петра і претендують на перше місце в християнському світі.

Апостоли, будучи проповідниками нової віри, ставали організаторами общин. Між християнськими общинами встановлювалися тісні зв’язки. Їх представники листувалися, посилали один до одного посланців.

Христос як цар небесний, який дарує апостолам згорток Нового Заповіту (рельєф з християнського мармурового саркофага IV ст.)

Згодом керівниками общин стають єпископи - «наглядачі», «охоронці» громадського майна. Їм допомагали пресвітери (старійшини), які стежили за порядком під час молитовних зібрань, та диякони - організатори повсякденного життя общини.

Із часом християнські общини об’єднуються, створюється єдина організація християн - християнська Церква. Церквою називається об'єднання віруючих, які мають спільні релігійні погляди та обряди.

Спочатку християни не мали спеціальних споруд для богослужіння. Вони збирались у звичайних будинках, разом молилися, відзначали свята, обговорювали норми поведінки, слухали читання Євангелій.

4. Як ставилися римські імператори до християн?

Християни не закликали до відкритої боротьби проти римських імператорів. Навпаки, вони проповідували покірність владі, бо «немає влади, яка була б не від Бога». Проте християни не визнавали римських язичницьких богів і відмовлялися визнавати богами римських імператорів. У той час римські громадяни складали присягу, у якій визнавали богом римського імператора і клялися іменем Юпітера та інших язичницьких богів. А християни всіляко ухилялися від цієї присяги, оскільки це суперечило їхнім релігійним поглядам. Вони не брали участі в язичницьких жертвоприношеннях та святах. Римським властям не подобалися проповіді про загальну рівність бідних і багатих перед Богом.

• Поміркуйте!

Чому римські імператори переслідували християн? Що сприяло поширенню християнства в Римській імперії?

У 64 р. римський імператор Нерон, щоб відвести від себе підозру в підпалі Рима, звинуватив у цьому злочині християн. Невинних людей почали хапати по всьому місту. Жорстокі страти християн продовжувались у Римі декілька днів. Їх віддавали на розтерзання звірам на арені амфітеатру, спалювали живими в імператорському саду, розпинали на хрестах. Проте християни проявляли дивовижну мужність: вони не лише не відмовлялися від своєї віри в Ісуса Христа, а й відкрито прославляли Його. Так з’явилися християнські мученики - люди, які постраждали за свою віру. Пам’ять про мучеників свято вшановували в общинах.

Остання молитва християн перед стратою (Жан-Леон Жером)

Виявлена мучениками відданість вірі привертала дедалі більше прихильників християнської релігії. Справдились слова одного з проповідників християнської Церкви: «Чим більше нас винищують, тим більше нас. Кров мучеників множить прибічників церкви».

Під час гонінь християни збирались у підземеллях та каменоломнях (катакомбах), де створювали підземні храми й кладовища. В околицях Рима християнські катакомби простяглися на багато кілометрів. Християнську Церкву перших трьох століть нашої ери (час гонінь на християн) називають Церквою підземною.

Катакомби святих Петра і Марцелліна

У II ст. християнство поширилося в усіх областях Римської імперії. Християнську Церкву визнали різні верстви населення. Один із християнських письменників, звертаючись до язичників, зазначав: «Ми існуємо з учорашнього дня і вже наповнюємо все: ваші міста, палаци, ради, табори, двір, сенат, форум. Залишаємо вам лише ваші храми».

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Хто такий Ісус Христос? Які відомі вам історичні діячі жили за часів проповіді Ісуса?
  • 2. У яких книгах розповідається про земне життя Ісуса Христа?

РОЗУМІЮ

  • 1. Чому, на вашу думку, прості римляни зневірились у старих римських богах? У чому це проявилось?
  • 2. Чому християнську Церкву перших трьох століть нашої ери називають підземною?
  • 3. Як ви розумієте такі поняття, як «Церква», «Євангеліє», «апостоли»?

ВМІЮ

  • 1. Використовуючи додаткові джерела, складіть розповідь про земне життя Ісуса Христа.
  • 2. Уявіть, що вам довелося побувати в Стародавній Палестині на проповіді Ісуса Христа. Розкажіть (опишіть), що ви почули, кого побачили. Які заповіді праведного життя проповідував Ісус?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Висловіть власне ставлення до вчення Ісуса Христа та перших християн.
  • 2. Як римські імператори ставилася до християн? Як ви вважаєте, чи можна було перешкодити поширенню християнства в Римській імперії жорстоким переслідуванням віруючих? Свою думку обґрунтуйте.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

1. Наприкінці І ст. християнська Церква набула стрункої організації. Як називалися її керівники? Як називають служителів церкви в наш час? 2. Які сучасні християнські свята пов’язані із земним життям Ісуса Христа? До яких подій вони приурочені?



Підтримати сайт і наші Збройні Сили можна за посиланням на Buy Me a Coffee.