Природознавство. Підручник для осіб з особливими освітніми потребами (F70). 8 клас. Косенко

§ 47. Хоботні: слон. Зовнішній вигляд та спосіб життя

На попередньому уроці ви дізналися про китоподібних тварин — китів і дельфінів. Пригадайте, які тварини називаються китоподібними. Як харчується синій кит? Як народжують малят сині кити (дельфіни)? Чим годують своїх малят самки китів (дельфінів)? Як піклуються дельфіни про слабких тварин? Чому кількість китів (дельфінів) зменшується? Що треба зробити, щоб збільшити кількість китів (дельфінів)?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся більше про слонів, їхній зовнішній вигляд і спосіб життя.

Слони — найбільші наземні ссавці на нашій планеті. Існують африканські та азіатські (індійські) слони. Вони мешкають у дикій природі Африки та Південної Азії. Ці слони живуть на різних континентах. Проте вони ведуть практично однаковий спосіб життя.

Слони — це великі тварини. Їхня висота становить 3 метри. Довжина тіла — 4 метри. Вага слона — до 5 тонн. Ноги в слонів міцні та сильні. Пальці на ногах не виражені. Шкіра у слонів товста, має сіре або буре забарвлення. На шкірі багато зморщок і складок. У дорослих особин на шкірі немає шерсті. Самки слона дрібніші за самців.

Відмінною рисою слонів є хобот, великі вуха та бивні. Хобот є органом дотику, нюху й хапання. За допомогою хобота слони обнюхують предмети, беруть їх і за потреби відправляють до рота. Через хобот вони втягують воду. Її потім відправляють у рот або обливаються.

Слон

Великі вуха забезпечують слонам гарний слух, допомагають в охолодженні тіла. У спекотні дні слони постійно махають вухами, створюючи вітер. В африканських слонів вуха більші, ніж в індійських. Це тому, що африканські слони живуть у більш жарких умовах. У них є більша потреба в охолодженні. Індійські слони мешкають у прохолоднішому кліматі і не мають великої потреби в охолодженні. Тому в них і вуха менші.

У слонів є бивні. Бивні постійно ростуть. За допомогою бивнів і хобота ці тварини захищаються від ворогів. Хвіст слона порівняно довгий, закінчується волосяною китицею.

Слони харчуються рослинною їжею — травою, листям, корою та плодами дерев і кущів. У природних умовах слон за один день споживає до 300 кілограмів листя й трави. Випиває ця тварина за один день від 100 до 300 літрів води.

Слон харчується травою

Стадо слонів на водопої

Самка зі слоненям

Слони живуть стадами. Очолює стадо найстарша й найбільш досвідчена самка. Вона водить своїх родичів на місця харчування, на водопої та стежить за порядком. У пошуках їжі слони роблять великі переходи, легко підіймаються на круті гірські схили та добре плавають.

Один раз на 4-5 років самка народжує дитинча, рідше двох. Вже через декілька годин слоненя може самостійно ходити. Самка годує своє дитинча молоком. Це триває кілька років. І навіть коли слоненя почало самостійно харчуватися, воно тримається неподалік від матері. Слониха дбає і виховує своїх уже дорослих дитинчат до 10-12 річного віку.

Дорослі слони захищають малят від ворогів. У випадку небезпеки вони оточують дитинчат тісним кільцем і не підпускають хижаків.

Отже, слони — це найбільші наземні ссавці. Вони мешкають у дикій природі Африки та Південної Азії. Харчуються зеленню.

Запам’ятайте!

Ссавці — хребетні теплокровні тварини. Вони виношують малят і вигодовують їх молоком.

Слон — ссавець, найбільша наземна тварина на планеті.

Запитання

  • 1. Які тварини є найбільшими на суші?
  • 2. На які види поділяються слони?
  • 3. Де живуть слони?
  • 4. Як використовують слони хобот?
  • 5. Як використовують слони вуха?
  • 6. Чим харчуються слони?
  • 7. Хто головний у стаді слонів?
  • 8. Скільки народжує малят самка слона?
  • 9. Чим годує слониха своє маля?
  • 10. Як слони захищають своїх дітей?

Завдання

  • 1. Відгадайте загадки. Відповіді запишіть у зошит.

а) Дуже товсті ноги маю,

Тихо їх переставляю.

Височезний я на зріст,

Біля рота маю хвіст. (С...)

б) Знають діточки малі:

Він — найбільший на Землі!

Дім його — це океани,

Зі спини летять фонтани.

Схожий на масивний щит

Добродушний синій... (к...)

в) Хоч у нього шуба є,

Та я к холод настає,

Він не їсть тоді, не п’є

І не ходить, не гуляє,

А у лігво спати лягає. (В...)

Цікаво знати...

Слони використовують хобот, як люди — руки. Хоботом вони беруть різні предмети, вітають друзів, відлякують недругів тощо. Хоботом слони можуть підняти із землі будь-який предмет. І важку колоду, і легенького й тоненького сірника. А ще хобот є відмінним перископом. Він допомагає слону дихати під водою. Слоненята смокчуть свій хобот для заспокоєння так, як маленькі діти смокчуть соску. Щоб не загубити маму, дитинчата часто чіпляються хоботом за її хвіст.

Слони спілкуються один з одним за допомогою дотиків і різних звуків — бурчання, гарчання, свисту. Причому вони можуть видавати звуки так тихо, що людське вухо їх не чує.

Самі ж тварини можуть чути одне одного на відстані більше восьми кілометрів.

У слонів чудова пам’ять. Вони упізнають своїх родичів навіть через десятки років після розлуки. При зустрічі проявляють радість. Вони високо піднімають голови, махають вухами й голосно сурмлять. Слони вміють проявляти й інші емоції — смуток, тривогу, злість тощо.

Слони можуть виражати ніжні почуття через поцілунки та обійми. Вони вміють навіть посміхатися. Крім того, слони ховають померлих родичів. Кидають на тіло листя, гілки, намагаючись повністю закрити його.

Прояв ніжності у слонів