Природознавство. Підручник для осіб з особливими освітніми потребами (F70). 8 клас. Косенко

§ 43. Хижі звірі: вовк, лисиця. Їхній спосіб існування

На попередньому уроці ви ознайомилися із зайцеподібними тваринами — зайцем-русаком і зайцем-біляком. Пригадайте, який вид зайців поширений в Україні. Який зовнішній вигляд зайця? У яких місцевостях мешкають зайці-русаки? Що вони їдять? Як рятується заєць від ворогів? Коли самка народжує зайченят? Як годує зайчиха своїх малят?

Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про хижих тварин — вовків і лисиць.

У багатьох куточках України мешкають вовки. Найбільше їх живе у лісах Карпат. Вовк дуже схожий на собаку — вівчарку. У вовка велика голова, гострі зуби, сильні й довгі ноги. Забарвлення хутра — сірого кольору з жовтуватим відтінком.

Вовки

Полювання вовків

Вовки — хижаки. Вони їдять диких тварин — оленів, косуль, диких свиней і кіз. Також полюють на зайців, мишей, пацюків, ховрахів та інших гризунів. У літній час вовки руйнують гнізда птахів, що гніздяться на землі. Поїдають яйця та пташенят.

Іноді здобиччю вовків стають лисиці. Часом — і домашні собаки.

Узимку, коли складно прохарчуватися, вовки можуть напасти на свійських тварин, як-от на овець, корів, кіз, коней та домашню птицю.

Вовки тримаються зграями до 15-20 особин. На полювання вовки виходять у нічний час. На великих тварин вони полюють усією зграєю. Це витривалі хижаки. Вони переслідують свою жертву, поки вона не знесилиться. Під час полювання вовки розподіляють обов’язки між собою. Одні біжать слід у слід за жертвою, не даючи їй відпочити. А інші повільно рухаються напереріз. Потім змінюють один одного.

Вовки — однолюби. Вони утворюють пари на все життя. Навесні вовчиця шукає місце для лігва. Як правило, це глухе, важко доступне місце. Розташоване воно обов’язково поруч із водою. Лігво може бути під вивернутим корінням дерев, в ущелинах скель, у навислих берегах ярів тощо. Самка народжує 4-7 вовченят. Спочатку вони сліпі, безпомічні. Декілька тижнів вовченята не вилазять із лігва. Вовчиця годує малят молоком. Вовк приносить їй їжу.

Вовченята швидко ростуть. Невдовзі їм стає мало материнського молока. Тоді вовк починає годувати їх м’ясом, яке відригує зі свого шлунка.

Кожна вовча зграя мешкає на своїй території. Свою ділянку вовки мітять за допомогою сечі. Вовків, які порушать ці кордони, зграя проганяє. Про свою присутність вовки дають знати гучним завиванням.

Попри хижу вдачу вовків, їх вважають санітарами лісу. Здобиччю вовків є переважно ослаблені, хворі тварини. Знищуючи їх, вовки зменшують можливість поширення хвороб серед тварин.

Вовчиця з вовченятами

Лисиця

Лисиця на полюванні

Розповсюдженою на території України є й інший хижак — лисиця. Вона менша і слабша за вовка. Її легко впізнати за тонкою витягнутою мордою та довгим пухнастим хвостом. У лисиці спина й боки — руді. Груди й черево — білого кольору.

Лисиця мешкає в різних місцевостях — у горах і лісах, лісостепах, степах. А також біля різноманітних водойм — озер, боліт і річок.

Харчується лисиця дрібними гризунами. Основою її харчування є миші-полівки. До раціону цієї тварини також належать зайці, їжаки, пацюки, ховрахи, різноманітні птахи та інші тварини. Знайшовши гніздо, лисиця може з’їсти пташині яйця або маленьких пташенят. На мілководді може впіймати рибу. Вживає вона й рослинну їжу — ягоди, фрукти й інші плоди.

Лисиця з дитинчатами

Лисиця іноді докучає людям. Вона ловить свійську птицю — курей, качок і гусей.

Полює лисиця частіше вночі. Але можна побачити її і вдень. Особливо на полях, де вона ловить мишей та інших дрібних гризунів. У лисиці добре розвинений слух і нюх. Вона навіть через товстий шар снігу чує писк і шарудіння мишей та інших дрібних гризунів. Лисиця тихо підкрадається до здобичі й хапає її зубами. Вона може цілі години чекати зручного моменту для нападу на здобич.

Живуть лисиці в глибоких норах. Вони займають чужі нори або риють свої в густо зарослих місцях. Місце для нір шукають неподалік водойм. У норах вони ховаються від своїх ворогів, від холоду та спеки.

На початку весни лисиці утворюють пари. А на початку літа самка народжує 4-6 лисенят. Вони сліпі, глухі й безпомічні. У двотижневому віці вони починають бачити, чути, у них прорізуються перші зуби. До 2 місяців самка годує дитинчат молоком. Поступово батьки підгодовують їх м’ясом і вчать полювати. Восени лисенята стають самостійними.

Отже, в Україні живуть вовки та лисиці. Це хижаки. Вовки схожі на великих собак — вівчарок. Колір їхнього тіла сірий з жовтуватим відтінком. Вони живуть зграями. Лисиці мають руде забарвлення й полюють переважно поодинці.

Запам’ятайте!

Вовк — хижий ссавець родини псових.

Лисиця — хижий ссавець родини псових.

Запитання

  • 1. Де живуть вовки (лисиці)?
  • 2. Чим харчуються вовки (лисиці)?
  • 3. Як вовки нападають на великих тварин?
  • 4. *Чому вовки (лисиці) можуть напасти на свійських тварин і птахів?
  • 5. Скільки вовків може бути в зграї?
  • 6. Як полюють вовки (лисиці)?
  • 7. Якими народжуються вовченята (лисенята)?
  • 8. Як годує вовчиця (лисиця) своїх дитинчат?
  • 9. Де облаштовують своє житло вовки (лисиці)?
  • 10. *Чому вовків називають санітарами лісу?

Завдання

  • 1. Відгадайте загадки. Відповіді запишіть у зошит.

а) Лиходій і забіяка,

Дуже схожий на собаку.

Він з’явився — ліс замовк...

Це лихий і лютий ... (В...)

б) Хвіст пухнастий,

хутро золотисте,

в лісі живе,

курей в селі краде. (Л...)

Цікаво знати...

У вовків дуже добре розвинена міміка. Вовча міміка — це вирази на морді тварини. Міміка відображає почуття тварини. Вовки можуть показати більше 15 виразів — спокій, настороженість, загрозу, страх, гнів, злість, покірність, ласку, веселощі тощо.

Нюх у вовків у 100 разів кращий за людський. Вовк може відчути здобич за 3 кілометри. Вовки розрізняють 200 мільйонів відтінків запахів.

Вовки спілкуються між собою за допомогою виття. Їхнє виття — це ціла мова. Так одна зграя може «розповісти» іншій, де здобич, яких вона розмірів і куди рухається.

Вовки дуже витривалі тварини. За здобиччю вони можуть бігти увесь день. Можуть подолати більше 100 кілометрів без відпочинку. Вполювавши здобич, голодний вовк може з’їсти до 10 кілограмів м’яса за один раз.

Вовки виють