ГДЗ до підручника «Математика» О.С. Істера. 5 клас

411. 1) За перший день було продано на 15 кг овочів менше ніж за другий день. Скільки було продано за другий день, якщо за два дні було продано 117 кг овочів?

х + (х + 15) = 117;

2х = 102;

х = 51;

х + 15 = 51 + 15 = 66.

Відповідь: 66 кг.

2) За перший день було продано у 5 разів менше овочів ніж за другий. Скільки було продано за другий день, якщо за 2 дні було продано 282 кг овочів?

Нехай за перший день було продано х кг овочів, тоді за другий день — 5х кг овочів.

х + 5х = 282;

6х = 282;

х = 282 : 6;

х = 47.

47 • 5 = 235.

Відповідь: 235 кг овочів.

412. 1) 450 : 2 = 225 (км/год) — швидкість гелікоптера;

2) 225 • 2 = 450 (км/год) — швидкість літака;

3) 450 • 3 - 225 • 4 = 1350 - 900 = 450 (км).

Відповідь: 450 км.

413. 7592 = 975 + 257 + 6360.

416.

s

140км

120 км

64 км

750 м

570 м

60 м

t

5 год

3 год

2 год

6 хв

6 с

5 с

v

28 км/год

40 км/год

32 км/год

125 м/хв

95 м/с

12 м/с

417. (1) 1) 72 • 5 = 360 (км) — проїхав перший автомобіль;

2) 85 • 4 = 340 (км) — проїхав другий автомобіль;

3) 360 - 340 = 20 (км) — більше проїхав перший автомобіль, ніж другий.

(2) 1) 56 : 4 = 14 (км/год) — швидкість першого велосипедиста;

2) 45 : 3 = 15 (км/год) — швидкість другого велосипедиста;

3) 15 - 14 = 1 (км/год) — швидкість другого велосипедиста більша ніж швидкість першого.

(3) 1) 300 : 75 = 4 (год) — був у дорозі перший поїзд;

2) 204 : 68 = 3 (год) — був у дорозі другий поїзд;

3) 4 - 3 = 1 (год) — менше часу на дорогу витратив другий поїзд.

418. Товарний поїзд за 6 год зі швидкістю 42 км/год проїхав відстань, яку проїжджає пасажирський поїзд за 4 год. Знайдіть швидкість пасажирського поїзда.

1) 42 • 6 = 252 (км) — відстань, яку пройшов поїзд;

2) 252 : 4 = 63 (км/год) — швидкість пасажирського поїзда.

2) Автомобіль за 4 год зі швидкістю 80 км/год пройшов таку ж відстань, яку проїхав мотоцикл зі швидкістю 64 км/год. Скільки часу на дорогу витратив мотоцикліст?

1) 80 • 4 = 320 (км) — відстань, яку пройшов автомобіль і мотоцикл;

2) 320 : 64 = 5 (год) — витратив мотоцикліст на дорогу.

419. 1. Велосипедист відстань 60 км проїжджає зі швидкістю 15 км/год за той же час, за який автомобіль проїжджає 296 км. Яка швидкість автомобіля?

1) 60 : 15 = 4 (год) — витрачає на шлях велосипедист і автомобіль;

2) 296 : 4 = 74 (км/год) — швидкість автомобіля.

II. Олень пробігає відстань 36 км зі швидкістю 12 км/год. Скільки кілометрів пробіжить кінь за цей же час зі швидкістю 15 км/год?

1) 36 : 12 = 3 (год) — витрачають на шлях кінь і олень;

2) 15 • 3 = 45 (км) — пробігає кінь за 3 години.

420. 1) 14 + 2 = 16 (км/год) — швидкість катера за течією річки;

2) 14 - 2 = 12 (км/год) — швидкість катера проти течії річки;

3) 16 • 2 = 32 (км) — проходить катер за 2 год за течією річки;

4) 12 • 3 = 36 (км) — проходить катер за 3 год проти течії річки.